de wereld van 112

snel en zorgvuldig

De Meldkamer Noord-Nederland staat in Drachten en is een voorbeeld voor heel Nederland. De samenwerking in één meldkamer tussen politie, brandweer en ambulancediensten is strak georganiseerd en garandeert snelle en zorgvuldige hulpverlening in alle uithoeken van de drie noordelijke provincies én op de waddeneilanden.

overzicht en samenwerking

De nieuwste informatie- en communicatietechnologie (ICT) zorgt ervoor, dat elke centralist die een 112-oproep beantwoordt, direct zicht heeft op de beschikbare hulpverleners en wagens in het uitgestrekte gebied van zo'n 11.000 vierkante kilometer, 62 gemeenten met ongeveer 1,7 miljoen mensen.

Om 24/7 hulp zeker te stellen is overschakeling naar de meldkamer in Apeldoorn mogelijk als er eens storing optreedt in Drachten. Op de website van de Meldkamer Noord-Nederland krijg je inzicht in het waardevolle, belangrijke werk van zo'n 150 betrokken, professionele hulpverleners van de meldkamer.

Na een melding via 112 bepaalt de centralist of een wagen op weg gestuurd wordt. Dat is niet altijd nodig. Om de juiste beslissing te nemen werken alle centralisten met hetzelfde 'triagesysteem'. Dat is een uitgekiende, door-en-door geteste vragenlijst om de noodzakelijke hulp te bepalen. De centralist informeert de hulpverleners die onderweg zijn, zodat zij ter plekke direct in actie kunnen komen.

De meldkamer in Drachten De meldkamer in Drachten