2000e Burgerhulpverlener voor Hartveilig

Groningen Hartveilig, het burgerhulpverleningsproject, bestaat inmiddels uit meer dan 2000 burgerhulpverleners! Daarmee is het project zeer succesvol te noemen. Het project begon twee jaar geleden, waarna het sindsdien een behoorlijk groei heeft doorgemaakt. ‘De bereidheid onder provinciegenoten om slachtoffers met een acute hartstilstand binnen 6 minuten met succes te kunnen reanimeren is bijzonder groot te noemen', zegt Wout Peters, woordvoerder Groningen Hartveilig.

6 minuten

Het besef bij de burgers is groter dat reanimeren binnen 6 minuten na intrede hartstilstand echt van levensbelang is. Daarnaast zijn een groeiend aantal reanimaties succesvol verlopen door het project. De samenwerking tussen Groningen Hartveilig met de Meldkamer Noord Nederland en Ambulancezorg Groningen mag daarbij niet onvermeld blijven. De burgerhulpverleners worden per SMS gealarmeerd door de MKNN, dat nauw in verbinding staat met Ambulancezorg Groningen.

subsidie van de gemeente

Bijna alle gemeenten verstrekken sinds dit jaar een subsidie van €0,12 per inwoner. Hierdoor is Groningen Hartveilig in staat om alle burgerhulpverleners goed voor te bereiden op een 'echte' reanimatie bij hen in de buurt. Naast voorlichting krijgen de hulpverleners praktijktrainingen aangeboden waarbij ze hun kennis toepassen in een reanimatiesetting gebaseerd op de realiteit. Ook ontvangt elke burgerhulpverlener een reanimatiehesje, om de herkenbaarheid als hulpverlener te vergroten.

doelstelling 2015

Om een dekkend Reanimatie Oproep Netwerk (R.O.N) te krijgen in de provincie Groningen zijn nog 1000 burgerhulpverleners extra nodig. Eind 2015 moet deze doelstelling gerealiseerd kunnen zijn.