aftrap nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige in Groningen

31 oktober 2018

Vandaag was de aftrap van de nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundige in Groningen. Ambulancezorg Groningen is de eerste en voorlopig de enige in Nederland die de opleiding tot ambulanceverpleegkundige aanbiedt met een brede instroom.

klaar voor de toekomst

Het is niet iets nieuws: er is een landelijk tekort aan ambulanceverpleegkundigen. De huidige landelijke opleiding leidt alleen verpleegkundigen op wanneer zij al een SEH, IC, anesthesie of CCU-diploma hebben. Deze vijver raakt behoorlijk leeg. Daarnaast hebben ziekenhuizen ook een tekort aan deze gespecialiseerde verpleegkundigen. Met het oog op de toekomst hebben we voldoende goed opgeleide mensen nodig. Met de komst van deze nieuwe opleiding worden meer ambulanceverpleegkundigen opgeleid, door breder in te stromen, om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken.

officiële start

De aftrap eerder vandaag was de officiële start van de vervolgopleiding tot ambulanceverpleegkundige. Bert Benthem, directeur/ bestuurder, opende de dag met een korte toespraak bij Ambulancezorg Groningen. Er zijn in totaal 11 studenten die vanaf vandaag beginnen aan de opleiding. Tien studenten daarvan worden opgeleid voor Ambulancezorg Groningen en één student is in dienst bij Kijlstra, een ambulanceorganisatie in Friesland. Deze student zal de theorie van de opleiding opdoen in Groningen, maar praktijkervaring opdoen in Friesland.

Na de aftrap hebben de studenten verder kennis gemaakt met de organisatie. Naar verwachting zijn de eerste studenten, indien alle modules goed zijn doorlopen, na ongeveer 16 maanden klaar.