Ambulancezorg Groningen lanceert kindermedicatie app

In 2015 heeft Ambulancezorg Groningen hard gewerkt aan de ontwikkeling van een app voor kindermedicatie. De app is een digitale variant van de verschillende prikboeken die in Nederland worden gebruikt. Inmiddels is het project succesvol afgerond en is de app vanaf vandaag te downloaden!

De applicatie draagt bij aan verbetering van de zorg, doordat onze ambulanceverpleegkundigen hierdoor gemakkelijker en efficiënter de juiste dosering van de noodzakelijke medicijnen voor kinderen kunnen bepalen. Naast digitale dosisberekeningen kunnen ook bijsluiters worden geraadpleegd. De app is gebaseerd op het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) en kan worden gebruikt door alle ambulancemedewerkers in Nederland.

medicatiedosering

In het LPA is de medicatiedosering voor volwassenen en kinderen vastgelegd. Voor volwassenen is in de meeste gevallen een vaste medicatiedosering voorgeschreven, maar bij kinderen is de dosering voorgeschreven per kilogram/lichaamsgewicht. De leeftijd of gewicht van het kind bepaalt hiermee de medicatiedosis. De concentratie van medicatie per milliliter, die gebruikt worden binnen de ambulancehulpverlening, is vaak te hoog voor direct gebruik bij kinderen. Daarom dient medicatie eerst verdund te worden, waardoor de concentratie per milliliter wordt verlaagd.

Tot vandaag moest de ambulancemedewerker zelf berekenen, gebaseerd op de voorgeschreven dosering en verdunning, welke dosis gegeven moet worden. Omdat deze berekeningen in stressvolle situaties worden gemaakt, heeft Ambulancezorg Groningen het initiatief genomen deze berekeningen te digitaliseren. De ambulancemedewerker kan op deze manier zijn volledige aandacht op de patiënt kan richten; een uitkomst waar zowel ambulancemedewerker als de patiënt baat bij heeft!