Bezoek aan Huancayo - Peru

"In eerste instantie had het bezoek aan Peru alleen een informeel karakter. We zouden mijn dochter opzoeken, die daar totaal acht maanden vrijwilligerswerk doet. Op eigen initiatief heb ik daarnaast een ambulancedienst opgezocht, om te kijken hoe het er aan toegaat in Zuid-Amerika.”

Bezoek ambulancedienst

Gustaaf Modderman, verpleegkundige Veendam, heeft begin dit jaar Peru bezocht en heeft een ambulancedienst in Huancayo opgezocht. Huancayo is een stad in Peru in het centrale hoogland en vormt de hoofdstad van de gelijknamige provincie Huancayo. Gustaaf ontmoette de manager van Ambulancia Huancayo en kwam tot de ontdekking dat ze slechts vijf ambulances hebben voor ongeveer 350.000 inwoners. “Tot mijn verbazing stonden ze daar allemaal geparkeerd op de parkeerplaats!” De ambulances in dit gebied worden alleen bij een A1 en A2 urgentie ingezet. Het overige vervoer is te kostbaar voor de (arme) inwoners, en ze moeten het ziekenvervoer helaas daardoor zelf regelen.

Herkenbaarheid ambulancia

De buitenkant van de ambulance is herkenbaar door het woord Ambulancia op de voorkant en 'es salud' (de gezondheid) op de zijkanten van het voertuig. Het dak bevat een dakbalk met alleen oranje zwaalichten. Geen sirene, maar een luidspreker waarbij de ambulancechauffeur het chaotische verkeer letterlijk aan de kant roept. Ook mocht Gustaaf de binnenkant van de ambulance uitgebreid bekijken. Er was O2 aan boord, denilox, neusbrillen, beademingsmaskers en een beademingsballong en een Philips ECG apparaat. “Waar ik me over verbaasde was dat er wel een elektrische Stryker brancard aanwezig was, ongelooflijk!” Helaas was er geen medicatie aan boord, geen spalken, geen verbandmateriaal.

Groningse ambulance

“Ik heb het bezoek als erg plezierig en open ervaren. Ik vond het bijzonder om te kijken hoe het er aan toeging in Peru. Namens Ambulancezorg Groningen heb ik een miniatuur Groningse ambulance aangeboden aan de manager van de ambulanceorganisatie in Huancayo, samen met een stapeltje bouwplaten voor zijn kinderen. Dit werd enorm gewaardeerd!”

Verpleegkundige Veendam overhandigt Groningse miniatuur ambulance Verpleegkundige Veendam overhandigt Groningse miniatuur ambulance