geslaagde systeemtest GGB witte kolom

14 oktober 2015

Op maandag 12 oktober vond een systeemtest plaats van de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) in Noord-Nederland. Deze systeemtest was een primeur in Nederland op dit gebied, waar tevens de nieuwe verbindingsschema’s (in concept) werden getest. 

De GGB is in opdracht van de ministeries van VenJ en VWS en onder aansturing van GHOR Nederland bezig om met GHOR Nederland, Ambulancezorg Nederland (AZN), het IFV en het Nederlandse Rode Kruis (NRK) een model GGB uit te werken. In de nieuwe werkwijze zit de verandering vooral in de slachtofferverdeling. Voor de ambulancebemanning betekent dit dat ze tijdens een grootschalig incident zich bezighouden met de zwaargewonden en het NRK helpt de ambulancediensten bij de verzorging en administratie van de lichtgewonden. Afgelopen maandag is een test gedaan van het nieuwe GGB model, waarbij de ook de nieuwe landelijke verbindingsschema’s in concept werden getest. Aan deze oefening deden ambulancebemanningen mee, maar ook meldkamercentralisten ambulancezorg Drachten, Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG), teamleider van het Nederlandse Rode Kruis en MMT. Middels camera’s en een live verbinding konden de genodigden meekijken tijdens de oefening.

De systeemtest is gedaan middels een Emergo Training System (ETS). Deze test was de eerste grootschalige geneeskundige bijstandstest van Nederland en werd in Noord-Nederlands verband uitgevoerd. Het test team van de GGB in Noord-Nederland had een scenario ontwikkelt bestaande uit totaal 253 slachtoffers. De slachtoffers waren allen door het ijs gezakt op een afgelegen gebied in Friesland, waarbij de uitdagingen zaten in de bereikbaarheid die beperkt was en snelle afvoer van patiënten. Er werd al gauw code 30 afgegeven en met een GRIP 1 situatie en voor veel slachtoffers werd een gewondennest gecreëerd bij de EHBO post, vlakbij de plaats van het incident. Binnen twee uur na de eerste melding van het incident waren alle 253 slachtoffers getrieerd. Met dit resultaat konden de waarnemers tevreden zijn met de bevindingen na afloop.

Deze systeemtest wordt door nog twee regio’s gedaan later deze maand in een vergelijkbare setting. Aanstaande vrijdag oefenen Haaglanden en eind oktober gaat Gelderland ook testen. Met de uitkomsten van de drie oefeningen in de verschillende regio’s in Nederland worden aanbevelingen gedaan, waarna wordt gekeken of er nog zaken moeten worden bijgesteld. Hierbij wordt rekening houden met de borging van het nieuwe systeem. Dat moet zorg dragen voor de continuïteit op het gebied van grootschalige incidenten.