Wat betekent het coronavirus voor Ambulancezorg Groningen?

20 maart 2020

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor ambulancezorg. Hieronder vindt u informatie over de maatregelen die we nemen ter bescherming van patiënten en onze medewerkers. We zijn enorm trots op onze mensen, die dag en nacht klaar staan om de beste patiëntenzorg te bieden, ook in deze roerende tijd. Samen kunnen we dit aan!

Al onze ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen volgen onze landelijke protocollen ambulancezorg en maken gebruik van beschermende middelen. We begrijpen dat dit er indrukwekkend uit kan zien. Ook het uit- en aantrekken van deze beschermde kleding, waar en wanneer dit gebeurd, gaat via een strak protocol. Wanneer er een patiënt die mogelijk besmet is met het coronavirus is vervoerd in één van onze ambulances, wordt deze grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Maatregelen

Om mogelijke besmettingen met corona te voorkomen, treffen we een aantal maatregelen in de ambulancezorg. We nemen vanaf nu geen familie of begeleiders meer mee in de ambulance, ook als het geen corona verdachte patiënt is. Uiteraard zijn hier uitzonderingen denkbaar, bijvoorbeeld bij kinderen of terminale patiënten. Doordat de druk op de ambulancezorg toeneemt, kunnen we helaas geen stagiairs meenemen en leerlingen kunnen niet meer mee bij een oproep voor een patiënt die mogelijk geïnfecteerd is. Het legt dus extra druk op onze medewerkers, onze capaciteit en daardoor onze aanrijdtijden, maar veiligheid gaat boven alles.

Informatie via RIVM

Heb je vragen over het coronavirus? Ga dan naar de website van het RIVM of bel 0800 – 1351. Bel alleen 112 wanneer iemand in direct levensgevaar is. Wanneer je het vermoeden hebt dat de persoon waarvoor je 112 belt het coronavirus heeft, geef dit dan door aan de meldkamercentralist.